İçten Takılan Diş Telleri
Ortodonti kelime anlamıyla düzgün diş demektir. Yunancadan dilimize geçen bu kelime ortho ve odons kelimelerinin birleşimiyle oluşan bir sözcük grubudur. Ortodonti, diş hekimliğiyle hem bağlantılıdır hem de değildir. Ortodonti dişin yapısıyla değil, dişlerin çene kemiğindeki dizilişiyle ve çene kemiğindeki asimetrik bozukluklarla ilgilenen ve bunlara çözüm üreten bilim dalıdır. Diş hekimliğinin üzerine 4 yıl eğitim gerektiren bir uzmanlık alanıdır. Bu sebeple diş hekimliğinden ayrılır.
Ortodontide dişlerin dizilimi ve çene kemiğindeki bozuklukların farklı tedavileri vardır. Dişi çene kemiği üzerindeki dizilimi, çene kemiğinin esnekliği, çene yapısı, dişlerin karakteristik özellikleri ve hastanın günlük alışkanlıklarına göre yüzlerce çeşit ortodontik tedavi vardır. Bunlardan en bilineni ise dişlerin yanlış yönde ilerlemesi, dizilimdeki bozukluklar gibi durumlarda uygulanan diş teli tedavisidir. Diş teli tedavisi çevremizde en az 1 defa muhakkak görebileceğimiz bir vakadır. Genelde erken yaşlarda takılan diş telleri özellikle ergenlik döneminde yani daimi dişleri yeni çıkmış çocuklardaki bozukluklarda kullanılır. Diş telleri ağız sağlığı için azami derecede önemlidir ve gerekli görüldüğü durumlarda hemen bir ortodontiste gidilip gerekli tedavi talep edilmelidir.
Diş teli tedavisi, dişlerin üzerine braketler ve teller takılarak dişlerin daha düzgün ve simetrik olmasına yarayan bir tedavidir. Diş telleri toplum arasında bilinenin aksine dişlere hiçbir şekilde zarar vermez ve konuşmanızda herhangi bir aksaklık meydana getirmez.
Kimler Yaptırabilir?
Diş teli tedavisi genel olarak ergenlik dönemine girmemiş yâda ergenlik döneminde bulunan çocuklara yaptırılır. Bunun kaynağı ise daimi dişleri yeni çıkmış olmasıdır. Toplumdabirçok kişi diş teli tedavisinin sadece çocuk yaşta yaptırılabildiğini sanır fakat diş teli tedavisinde herhangi bir yaş sınırlaması yoktur.
Dişlerdeki Bozuklukların Sebepleri Nelerdir?
Dişlerin diziliminde ve çene kemiği üzerindeki pozisyonlarındaki ve çene kemiğindeki yapısal bozuklukların çok farklı sebepleri olabilir bunlara örnek verecek olursak;
• 20lik dişlerin çıktığı sırada ağızda bulunan diğer dişlere baskı uygulaması,
• Süt dişlerin erken dökülmesi ve daimi dişlerin daha yayvan bir şekilde çıkması,
• Yemekleri ağzın her zaman aynı tarafında çiğnemek,
• Geceleri hep aynı yöne doğru yatmak,
• Diş gıcırdatmak,
• Parmak emmek,
• Yalancı emzik kullanmak,
• Kalem çiğnemek,
• Diş sıkmak gibi pek nedeni vardır. Fakat dişlerdeki bu bozuklukların en büyük sebeplerden birisi diş fırçalama alışkanlığının olmamasıdır. Millet olarak diş fırçalama alışkanlığımızın olmadığını hemen herkes bilir. Fakat son yapılan anketlerde kişi başı hesaplandığında diş fırçalama sıklığı haftada sadece 1 çıkmıştır. Bu da diş fırçalama konusunda ne kadar vahim bir durumda olduğumuzu gösteriyor. Diş teli tedavisi için gelen hastaların yaklaşık olarak yüzde altmışlık kısmı bu tedaviyi, dişlerinin nahoş görüntüsünü ortadan kaldırmak için talep ediyor. Fakat bir kesim de var ki diş tellerinin kötü görüntüsünden kaçınmak için diş teli tedavisini uygulamak istemiyor. Diş teli tedavisine ihtiyacı olan insanların yaklaşık % 40’ı estetik kaygılarından dolayı diş teli tedavisinden uzak duruyor.
Lingual Yapımı Nedir?
Estetik kaygı amacıyla bu tedaviden uzak duranlara iyi haber çabuk geldi. Lingual ortodonti halk arasında içten takılan diş telleri olarak biliniyor. Lingual diş telleri dişlerin dış yüzeylerine değil iç kısımlarına yapıştırılıyor. Bu tedavi kullanılan teçhizat ve emek faktörünün daha fazla olması ise normal diş teli tedavisine göre biraz daha pahalı olmasına sebebiyet veriyor. Sizin de dişlerinizde bozukluklar var ve diş tellerinin kötü görüntüsünden dolayı doktora gitmek istemiyorsanız içten takılan diş telleri yani lingual ortodonti sayesinden bu probleminizden kolaylıkla kurtulabilirsiniz.