Ataşehir Diş Doktoru - Acil 7/24 Saat Açık Nöbetçi Dişçi
0212 283 59 47
Hemen hemen hepimiz ortodonti tedavisini duymuşuzdur. Hatta bazılarımız bizzat yaptırmıştır. Peki, ortodonti hakkında neler biliyoruz? Ortodonti nedir ve niçin gereklidir? Ortodontinin tedavisi hangi aşamalardan oluşmaktadır? Bu yazımızda sizlere ortodonti hakkında bilgi vermeye gayret edeceğiz.
Geniş bir perspektiften bakılarak ortodontinin tanımı yapılacak olursa, birtakım sebeplerden ötürü dişlerimizde oluşmuş çapraşıkların giderilmesi için yapılan tedavidir. Gerekliliği birçok insan tarafından kabul görmekle birlikte, günümüzde birçok insanın yaptırdığı bir uygulamadır. Peki, ortodonti tedavisi niçin bu kadar önemli? Dişlerimizin çapraşık olması hayatımızda ve sağlığımızda neleri etkiler?
• Çapraşık dişlerin konumlanması itibari ile aralara yemek kalıntıları kaçmaktadır. Hal böyle olunca ağzımızın diş ve diş eti hastalıklarına sebebiyet veren mikroplar türemektedir. Durum böyleyken dişlerinizin çürüme, diş etinizin mikrop kapması ve neticesinde dişinizi kaybetme olasılığınız bir hayli yükselir.
• Kötü konumlanmış dişler kaslarınızı normal dişlerenazaran daha fazla yorar. Çünkü bu işler siz hareket ettikçe diş etinize baskı uygular. Durum böyleyken temporomandibular dediğimiz eklem bozuklukları baş göstermeye başlar. Temporomandibular eklem bozukları ise baş, sırt ve omuz ağrılarına sebebiyet verir.
• Çapraşık diş üst ve alt çenede olabilir fakat ister üst çenede ister alt çenede konumlanmış olsun, dışarıdan bakıldığında fark edilebilir. Hal böyle olunca dişleriniz çapraşıkken estetik görünümünü kaybetmiş olacaktır. Bu da çeşitli psikolojik problemlere yol açmakla birlikte, kendinizi kötü hissetmenize neden olur.
• Başta dediğimiz dişlerin aralarında kalıntılar kalmaktadır. Buna bağlı olarak, çapraşık dişler ağız kokusu yapar diyebiliriz. Köşede kuytuda kalmış ve sizin ulaşamadığınız, belki varlığından dahi rahatsız olmadığınız (kalıntı kendini fark ettirmeyebilir) yemek kalıntılarının temizlenmesi bir hayli zordur.
Ortodonti Tedavisinin İçerdiği Aşamalar
Çapraşık dişlerin eski haline çevrilmesi sürecinde dört aşama izlenir. Birincisi muayene ve hangi dişlerin kötü konumlanmış olduğunun tespitidir. İkinci aşama tedavi sürecinde hangi yolların izleneceği ve hangi yöntemlerin kullanılacağının saptanmasıdır. Üçüncü aşama ise ikinci aşamada planlanan ve çizelgelenen yolların uygulanmasıdır. Son aşama ise tüm bu uygulamaların bitmesi ile başlar. Son aşamanın adı pekiştirme aşamasıdır. Uzmanlara göre her aşama çok önemli ve gereklidir. Fakat uyarmalıyız ki ilk aşamayı kesinlikle atlamamalı ve son aşamanın dikkat edilmesi gereken hususlarına özen göstermelisiniz.
Ortodonti Tedavisi Olmanız Gerekiyor Mu?
Bahsi geçen belirtileri kendinizde görmeniz ortodonti tedavisi olmanız için yeterli değildir. Aynı belirtileri bir ortodontistin görmesi ve tedavi olmanız gerektiğine kanaat getirmesi gerekmektedir. Tam bu noktada tedavinin ilk aşaması olan tespit aşamasının gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Şunu söyleyebiliriz ki son aşamada bir bu kadar önemlidir. Dişlerinizin tedaviyi iyi karşılaması için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır ve bu noktalar doktorunuz tarafından size bildirilecektir.
Ortodonti Tedavisi Nerede Kime Yaptırılır?
Devlet hastanelerinde, özel hastanelerde ve özel muayenehanelerde ortodontistler tarafından yapılmaktadır. Onlara ulaşmak zor değildir çünkü ülkemizde yeterince ortodontist yetiştirilmektedir. Kaliteli hizmet alabileceğiniz uzman ortodontistler arıyorsanız Ataşehir ortodonti kliniğini denemenizi tavsiye ediyoruz. Çünkü klinik bünyesinde işinde bilgili ve tecrübeli ortodontistler bulunmaktadır.
Detaylı Bilgiyi Sanal Platformdan Edinebilirsiniz
Ortodonti tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenler, tedavi süreçleri ve anlattığımız her şey ile ilgili aklınızda kalan sorular için Ataşehir ortodonti ‘ye başvurabilirsiniz. Sizlerin değerli sorularını yanıtlamak üzere görevlendirilmiş yetkililer ile irtibata geçerek fiyatlar ve fırsatlar hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olabilirsiniz.